top of page
  • lichaamswijs-coach

Huh? Chakrapsychologie?
‘Huh? Chakrapsychologie? Ja, chakra’s daar heb ik wel eens van gehoord. Maar wat moet ik me voorstellen bij chakrapsychologie?’


Die vraag krijg ik bijna standaard, wanneer ik vertel dat ik als yogadocent ben gespecialiseerd in de Chakrapsychologie en daar eveneens cursus in ga geven.


En ik snap het wel. Bij chakra’s denken we doorgaans aan energie en New Age boeken, bij psychologie aan de reguliere psycholoog die deze woorden meestal niet in de mond neemt. Bij veel mensen geeft dit toch een beetje een error.


Chakra’s zijn bewustzijnsniveaus die je lichamelijk en energetisch kunt ervaren, alsook in je handelingen, gedachten en emoties. Hun energetische verblijfsplaats is langs de wervelkolom en ze komen in het lichaam tot uitdrukking via je fysieke lijf, je zintuigen en de verschillende aspecten van je ademlichaam. In het ‘werken’ met de chakra’s wordt het dus altijd persoonlijk.


Dat heeft o.a. te maken met je levensloop. Hoe je op aarde komt, hoe je je ontwikkelt en wat je meemaakt bepaalt mede hoe de verschillende bewustzijnsniveaus tot ontwikkeling komen. Dat beïnvloed hoe je verhoudt tot jezelf, je omgeving, het leven. Dat komt weer tot uitdrukking in je lijf, je adem, je gedachten, emoties enz. Waar je minder toegang toe hebt, of je juist altijd op verlaat, geeft vaak aanwijzingen over wat je mist in je leven of waar je mee worstelt. Daar zit de overlap met de psychologie. De chakrapsychologie echter gaat uit van de onlosmakelijke connectie tussen lichaam en geest. Het lichaam, je energie, de adem zijn daarmee ook belangrijke onderdelen op de weg naar heelheid. Wanneer je jezelf op alle niveaus kan ervaren voel je je in evenwicht, compleet. Daar hoort ook spiritualiteit en (andere) diepere zingevingsthema's bij en de chakrapsychologie neemt als gegeven dat we als mensen onderdeel zijn van een groter geheel. Waarbij heel veel ruimte is voor persoonlijke interpretatie en invulling.


Tot slot geeft de chakrapsychologie heel veel diep werkende oefeningen, voor meer verbondenheid en evenwicht in je leven. En die je helpen terug in balans en dichter bij jezelf te komen. Denk hierbij aan yogaoefeningen, ademoefeningen, mantra's en yantra's, maar ook leefstijl tips.


Wanneer je jezelf in alle lagen van jezelf kunt ontmoeten, kun je deze oefeningen ook (vaak intuïtief) meenemen je leven in, indien en op een manier die jou past. Zo heb je een schat voor het leven.


Interesse in de cursus chakrapsychologie? https://lnkd.in/eiCAVbvb


ps. dit is uiteraard en absoluut geen pleidooi tegen de reguliere psychologie.

Ik probeer hier enkel verwarring te voorkomen in woordgebruik. En hoewel de cursus Chakrapsychologie zeker een therapeutische werking kan hebben, is deze niet bedoeld als vervanging voor (psycho)therapie.

5 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page